-
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.stw-bonn.de!newsreader4.netcolo
gne.de!news.netcologne.de!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.n
eostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.ne
ostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "xxl" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.soc.prawo.podatki
References: <4e413c48$0$3494$65785112@news.neostrada.pl>
<j1t6oq$gq4$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: działalnośc gastronomiczna
Date: Wed, 10 Aug 2011 14:59:13 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6109
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Lines: 42
Message-ID: <4e42808f$0$3505$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 80.53.27.18
X-Trace: 1312981135 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 3505 80.53.27.18:61513
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo.podatki:232327
[ ukryj nagłówki ]dzieki wielkie. tylko ja to taka natke przyjąć na magazyn moze łatwo ale jak
na to wypisac wz. jedna gałązka lub 1 pomidor.
a moze inwentaryzacja na koniec miesiaca i wtedy wyciagnąc z kosztów to co
zostało?
hmm. myślimy dalej
Użytkownik "mkgp" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:j1t6oq$gq4$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam.
>> Czy może ktos mi poradzić w nastepującej sprawie.
>> Otóz mam rozliczać kawiarnię. Pełna ksiegowość. Jak rozliczać koszty na 4
>> i 5 czy to jest produkcja czy na 7?
>
> Ja też nigdy nie prowadziłem księgowości w gastronomii ale możemy wspólnie
> pomyśleć :)
>
> - zakupy materiałów - na magazyn,
> - materiały zużyte do produkcji posiłków w koszty zespołu 4 i 5 (przez
> konto 490),
> - wyroby gotowe (wartość posiłków) przeksięgować: Wn "koszt własny
> sprzedanych produktów" Ma 501 ("produkcja")
> - sprzedaż wg ewidencji kasy fiskalnej - na konto zespołu 7.
>
> Wszystko co wyprodukowano to poszło na "koszt własny sprzedaży". Wiadomo,
> że wszystko się nie sprzeda. Część tego zostanie wyrzucona ale część
> dodatkowo przetworzona, np. ziemniaki można przerobić na pierogi lub
> kopytka :) Tego już drugi raz w koszty nie powinno się ujmować.
>
> Ktoś ma inny pomysł?
>
> Może wypowie się ktoś kto prowadzi księgowość w gastronomii.
>
> Pozdrawiam
> mkgp
>
>
Następne wpisy z tego wątku
Najnowsze wątki z tej grupy
- kontrole kont przez fiskus
- jednak nie tylko allegro OLX i podobne
- Praca w Monako i podatki
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Który program do PIT-ów?
- Jak się płaci CIT ?
- Polak nierezydent, dochód w Polsce i PIT
- Przetwarzanie danych
- KSEF - jakies plusy?
- KSeF czy coś zmieni dla zwykłych ludzi?
- KSEF demo jakie opinie?
- Jak to jest z PIT-0 dla seniora
- In-vitro
Najnowsze wątki
- 2024-07-25 kontrole kont przez fiskus
- 2024-07-02 jednak nie tylko allegro OLX i podobne
- 2024-06-26 Praca w Monako i podatki
- 2024-05-11 Chess
- 2024-05-11 Vitruvian Man - parts 7-11a
- 2024-05-11 Vitruvian Man - parts 1-6
- 2024-04-30 Który program do PIT-ów?
- 2024-04-26 Jak się płaci CIT ?
- 2024-04-11 Polak nierezydent, dochód w Polsce i PIT
- 2024-03-05 Przetwarzanie danych
- 2024-01-25 KSEF - jakies plusy?
- 2024-01-18 KSeF czy coś zmieni dla zwykłych ludzi?
- 2024-01-16 KSEF demo jakie opinie?
- 2023-12-11 Jak to jest z PIT-0 dla seniora
- 2023-11-30 In-vitro