eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPodatkiGrupypl.soc.prawo.podatkidziałalnośc gastronomiczna › Re: działalnośc gastronomiczna
  • Data: 2011-08-10 12:59:13
    Temat: Re: działalnośc gastronomiczna
    Od: "xxl" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    dzieki wielkie. tylko ja to taka natke przyjąć na magazyn moze łatwo ale jak
    na to wypisac wz. jedna gałązka lub 1 pomidor.
    a moze inwentaryzacja na koniec miesiaca i wtedy wyciagnąc z kosztów to co
    zostało?


    hmm. myślimy dalej



    Użytkownik "mkgp" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:j1t6oq$gq4$1@inews.gazeta.pl...
    >> Witam.
    >> Czy może ktos mi poradzić w nastepującej sprawie.
    >> Otóz mam rozliczać kawiarnię. Pełna ksiegowość. Jak rozliczać koszty na 4
    >> i 5 czy to jest produkcja czy na 7?
    >
    > Ja też nigdy nie prowadziłem księgowości w gastronomii ale możemy wspólnie
    > pomyśleć :)
    >
    > - zakupy materiałów - na magazyn,
    > - materiały zużyte do produkcji posiłków w koszty zespołu 4 i 5 (przez
    > konto 490),
    > - wyroby gotowe (wartość posiłków) przeksięgować: Wn "koszt własny
    > sprzedanych produktów" Ma 501 ("produkcja")
    > - sprzedaż wg ewidencji kasy fiskalnej - na konto zespołu 7.
    >
    > Wszystko co wyprodukowano to poszło na "koszt własny sprzedaży". Wiadomo,
    > że wszystko się nie sprzeda. Część tego zostanie wyrzucona ale część
    > dodatkowo przetworzona, np. ziemniaki można przerobić na pierogi lub
    > kopytka :) Tego już drugi raz w koszty nie powinno się ujmować.
    >
    > Ktoś ma inny pomysł?
    >
    > Może wypowie się ktoś kto prowadzi księgowość w gastronomii.
    >
    > Pozdrawiam
    > mkgp
    >
    >


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 10.08.11 13:00 xxl
  • 11.08.11 05:13 mkgp

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1