-
1. Data: 2011-08-09 13:55:38
Temat: działalnośc gastronomiczna
Od: "xxl" <m...@w...pl>
Witam.
Czy może ktos mi poradzić w nastepującej sprawie.
Otóz mam rozliczać kawiarnię. Pełna ksiegowość. Jak rozliczać koszty na 4 i
5 czy to jest produkcja czy na 7?
nigdy nie rozliczałam usług gastron. na pełnej ksiegowości wiec mam problem
a raczej zagadkę.
z góry dziekuje za porady
-
2. Data: 2011-08-09 14:08:59
Temat: Re: działalnośc gastronomiczna
Od: "SDD" <s...@t...pl>
Użytkownik "xxl" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:4e413c48$0$3494$65785112@news.neostrada.pl...
> Otóz mam rozliczać kawiarnię. Pełna ksiegowość. Jak rozliczać koszty na 4
> i 5 czy to jest produkcja czy na 7?
A to "7" sie jakos wyklucza z "4" i "5" ???
No raczej produkcja, przeciez kupujesz osobno ziemniaki, osobno mieso, itp.
a sprzedajesz gotowe potrawy.
Jak sprzedajesz co innego niz kupujesz, to wychodzi, ze produkcja :)
Pozdrawiam
SDD
-
3. Data: 2011-08-10 05:59:51
Temat: Re: działalnośc gastronomiczna
Od: "mkgp" <m...@g...pl>
> Witam.
> Czy może ktos mi poradzić w nastepującej sprawie.
> Otóz mam rozliczać kawiarnię. Pełna ksiegowość. Jak rozliczać koszty na 4
> i 5 czy to jest produkcja czy na 7?
Ja też nigdy nie prowadziłem księgowości w gastronomii ale możemy wspólnie
pomyśleć :)
- zakupy materiałów - na magazyn,
- materiały zużyte do produkcji posiłków w koszty zespołu 4 i 5 (przez konto
490),
- wyroby gotowe (wartość posiłków) przeksięgować: Wn "koszt własny
sprzedanych produktów" Ma 501 ("produkcja")
- sprzedaż wg ewidencji kasy fiskalnej - na konto zespołu 7.
Wszystko co wyprodukowano to poszło na "koszt własny sprzedaży". Wiadomo, że
wszystko się nie sprzeda. Część tego zostanie wyrzucona ale część dodatkowo
przetworzona, np. ziemniaki można przerobić na pierogi lub kopytka :) Tego
już drugi raz w koszty nie powinno się ujmować.
Ktoś ma inny pomysł?
Może wypowie się ktoś kto prowadzi księgowość w gastronomii.
Pozdrawiam
mkgp
-
4. Data: 2011-08-10 12:59:13
Temat: Re: działalnośc gastronomiczna
Od: "xxl" <m...@w...pl>
dzieki wielkie. tylko ja to taka natke przyjąć na magazyn moze łatwo ale jak
na to wypisac wz. jedna gałązka lub 1 pomidor.
a moze inwentaryzacja na koniec miesiaca i wtedy wyciagnąc z kosztów to co
zostało?
hmm. myślimy dalej
Użytkownik "mkgp" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:j1t6oq$gq4$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam.
>> Czy może ktos mi poradzić w nastepującej sprawie.
>> Otóz mam rozliczać kawiarnię. Pełna ksiegowość. Jak rozliczać koszty na 4
>> i 5 czy to jest produkcja czy na 7?
>
> Ja też nigdy nie prowadziłem księgowości w gastronomii ale możemy wspólnie
> pomyśleć :)
>
> - zakupy materiałów - na magazyn,
> - materiały zużyte do produkcji posiłków w koszty zespołu 4 i 5 (przez
> konto 490),
> - wyroby gotowe (wartość posiłków) przeksięgować: Wn "koszt własny
> sprzedanych produktów" Ma 501 ("produkcja")
> - sprzedaż wg ewidencji kasy fiskalnej - na konto zespołu 7.
>
> Wszystko co wyprodukowano to poszło na "koszt własny sprzedaży". Wiadomo,
> że wszystko się nie sprzeda. Część tego zostanie wyrzucona ale część
> dodatkowo przetworzona, np. ziemniaki można przerobić na pierogi lub
> kopytka :) Tego już drugi raz w koszty nie powinno się ujmować.
>
> Ktoś ma inny pomysł?
>
> Może wypowie się ktoś kto prowadzi księgowość w gastronomii.
>
> Pozdrawiam
> mkgp
>
>
-
5. Data: 2011-08-10 13:00:17
Temat: Re: działalnośc gastronomiczna
Od: "xxl" <m...@w...pl>
bo jest tam róziez sprzedaż fast fod.
Użytkownik "mkgp" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:j1t6oq$gq4$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam.
>> Czy może ktos mi poradzić w nastepującej sprawie.
>> Otóz mam rozliczać kawiarnię. Pełna ksiegowość. Jak rozliczać koszty na 4
>> i 5 czy to jest produkcja czy na 7?
>
> Ja też nigdy nie prowadziłem księgowości w gastronomii ale możemy wspólnie
> pomyśleć :)
>
> - zakupy materiałów - na magazyn,
> - materiały zużyte do produkcji posiłków w koszty zespołu 4 i 5 (przez
> konto 490),
> - wyroby gotowe (wartość posiłków) przeksięgować: Wn "koszt własny
> sprzedanych produktów" Ma 501 ("produkcja")
> - sprzedaż wg ewidencji kasy fiskalnej - na konto zespołu 7.
>
> Wszystko co wyprodukowano to poszło na "koszt własny sprzedaży". Wiadomo,
> że wszystko się nie sprzeda. Część tego zostanie wyrzucona ale część
> dodatkowo przetworzona, np. ziemniaki można przerobić na pierogi lub
> kopytka :) Tego już drugi raz w koszty nie powinno się ujmować.
>
> Ktoś ma inny pomysł?
>
> Może wypowie się ktoś kto prowadzi księgowość w gastronomii.
>
> Pozdrawiam
> mkgp
>
>
-
6. Data: 2011-08-11 05:13:22
Temat: Re: działalnośc gastronomiczna
Od: "mkgp" <m...@g...pl>
> ale jak
> na to wypisac wz. jedna gałązka lub 1 pomidor.
Dlaczego WZ?
WZ to "wydanie na zewnątrz". Tutaj raczej powinno być RW - "rozchód
wewnętrzny" czyli wydajesz warzywa z magazynu do kuchni.
> a moze inwentaryzacja na koniec miesiaca i wtedy wyciagnąc z kosztów to co
> zostało?
>
Przy małej skali działalności to chyba dobry pomysł z tą inwentaryzacją na
koniec miesiąca.