eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPodatkiGrupypl.soc.prawo.podatkidziałalnośc gastronomiczna › Re: działalnośc gastronomiczna
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!ne
    ws.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-e
    xc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED
    !not-for-mail
    From: "xxl" <m...@w...pl>
    Newsgroups: pl.soc.prawo.podatki
    References: <4e413c48$0$3494$65785112@news.neostrada.pl>
    <j1t6oq$gq4$1@inews.gazeta.pl>
    Subject: Re: działalnośc gastronomiczna
    Date: Wed, 10 Aug 2011 15:00:17 +0200
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6109
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    Lines: 34
    Message-ID: <4e4280ce$0$2500$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 80.53.27.18
    X-Trace: 1312981198 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2500 80.53.27.18:59363
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo.podatki:232328
    [ ukryj nagłówki ]

    bo jest tam róziez sprzedaż fast fod.

    Użytkownik "mkgp" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:j1t6oq$gq4$1@inews.gazeta.pl...
    >> Witam.
    >> Czy może ktos mi poradzić w nastepującej sprawie.
    >> Otóz mam rozliczać kawiarnię. Pełna ksiegowość. Jak rozliczać koszty na 4
    >> i 5 czy to jest produkcja czy na 7?
    >
    > Ja też nigdy nie prowadziłem księgowości w gastronomii ale możemy wspólnie
    > pomyśleć :)
    >
    > - zakupy materiałów - na magazyn,
    > - materiały zużyte do produkcji posiłków w koszty zespołu 4 i 5 (przez
    > konto 490),
    > - wyroby gotowe (wartość posiłków) przeksięgować: Wn "koszt własny
    > sprzedanych produktów" Ma 501 ("produkcja")
    > - sprzedaż wg ewidencji kasy fiskalnej - na konto zespołu 7.
    >
    > Wszystko co wyprodukowano to poszło na "koszt własny sprzedaży". Wiadomo,
    > że wszystko się nie sprzeda. Część tego zostanie wyrzucona ale część
    > dodatkowo przetworzona, np. ziemniaki można przerobić na pierogi lub
    > kopytka :) Tego już drugi raz w koszty nie powinno się ujmować.
    >
    > Ktoś ma inny pomysł?
    >
    > Może wypowie się ktoś kto prowadzi księgowość w gastronomii.
    >
    > Pozdrawiam
    > mkgp
    >
    >


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 11.08.11 05:13 mkgp

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1