eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPodatkiGrupypl.soc.prawo.podatkiDiety zagraniczne prowadzącego DG › Diety zagraniczne prowadzącego DG
  • Data: 2008-05-25 20:16:15
    Temat: Diety zagraniczne prowadzącego DG
    Od: Maciek <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Witam

    Jak to jest z dietami zagranicznymi przedsiębiorcy? Czy liczy się to
    dokładnie tak jak dla pracowników (czyli kwota diety i ewentualnie
    ryczałt za nocleg), czy jakoś inaczej? Jak trzeba dokumentować wyjazd?

    Może na własnym przykładzie. Prowadzę usługi informatyczne, podpisałem z
    firmą w Polsce umowę na dostarczenie systemu, jednak jego wdrożenie
    miało nastąpić na Słowacji.

    Zgodnie z umową pojechałem więc na Słowację, gdzie spędziłem parę dni.
    Za noclegi dostałem w jednym hotelu coś na kształt naszych paragonów
    (czyli jest sprzedawca, usługa i kwota netto/brutto), a w drugim hotelu
    już coś na kształt faktury (czyli dodatkowo są na tym moje dane, ale nie
    widzę np. jakiegoś unikalnego numeru). Czy takie paragony/faktury mogą
    robić za dowody księgowe, czy mogę je zastąpić ryczałtem za nocleg? Nie
    ukrywam, że ta druga opcja jest kusząca, bo ryczałt wynosi zdaje się na
    Słowację 70 EUR, a ja płaciłem niecałe 30 EUR ;-)

    Na koniec: jak to zaksięgować? Zrobić jakiś dowód wewnętrzny na którym
    będą figurowały daty/godziny wyjazdu/przyjazdu, wyliczyć na tej
    podstawie diety i ewentualnie ryczałt za nocleg lub podpiąć posiadane
    paragony/faktury i wyliczyć koszty noclegów? Jakie przyjąć kursy walut?
    --
    Pozdrawiam
    Maciek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1