-
1. Data: 2006-01-19 09:21:27
Temat: przeterminowane artykuły spozywcze
Od: "Anow" <s...@p...onet.pl>
Witam
(KPiR; VAT) Sklep Spożywczy.
W sklepie spożywczym do normalnych należy sytuacja ze towary spożywcze
(mięso, chleb) ulega przeterminowaniu.
1.Co zrobić aby to zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu ?
2. czy trzeba jakiś protokół likwidacji robić i zawiadamiać US o tym fakcie?
3. Czy może zwyczajnie nie robić nic bo i tak towary są księgowane w koszty
w momencie zakupu a potem rozliczane metodą remanentową. Efekt w postaci
wysokości KUP jest taki sam czy je się wyksięguje z Kol. 10 KPir i wpisze do
14 czy też nie. Ale pozostaje problem marży która jest znacznei niższa w
przypadku gdy się braków nie wyksięguje.
Pozdrawiam
ANOW