eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPodatkiGrupypl.soc.prawo.podatkiUbytki w skleoie spozywczymRe: Ubytki w skleoie spozywczym
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
    ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
    From: "Andrzej R." <a...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.soc.prawo.podatki
    Subject: Re: Ubytki w skleoie spozywczym
    Date: Sun, 3 Nov 2002 19:35:25 +0100
    Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
    Lines: 36
    Message-ID: <aq3ruu$o5q$1@news.tpi.pl>
    References: <aq3dhb$7gi$1@news.tpi.pl>
    NNTP-Posting-Host: pe192.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl
    X-Trace: news.tpi.pl 1036350239 24762 213.76.68.192 (3 Nov 2002 19:03:59 GMT)
    X-Complaints-To: u...@t...pl
    NNTP-Posting-Date: Sun, 3 Nov 2002 19:03:59 +0000 (UTC)
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Priority: 3
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo.podatki:69202
    [ ukryj nagłówki ]


    Użytkownik "popy" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
    news:aq3dhb$7gi$1@news.tpi.pl...
    >
    > Witam
    > Mam pytanie -jaki % procent moge w ciagu jednego miesiąca odliczyc na
    ubytki
    > w sklepie spozywczym?

    Możesz i 100 % - jeśli udowodnisz, że cały towar uległ np zepsuciu
    (zakładam, że nie jesteś pracownikiem, a właścicielem). Pojęcie ubytków
    naturalnych jest reliktem z czasów MHD (My Handlujem Dalej) Hilarego Minca
    i jego następców. Była to zryczałtowana forma określania dopuszczalnych
    różnic inwentaryzacyjnych w tzw. uspołecznionym (czytaj państwowym) obrocie
    towarowym, uzależniona od formy obrotu, rodzaju towaru itp. Stopy "ubytków"
    ustalane były centralnie przez stosowne ministerstwa. Domyślam się, że
    prowadzisz sklep spożywczy jako osoba ficzyczna "na" KPiR. Jeśli ubytki
    (czytaj zepsuty, przeterminowany towar) chcesz księgować elegancko -
    piszesz ich miesięczne zestawienie w cenach zakupu netto (nazywasz to jak
    chcesz) ze stosownym uzasadnieniem ( towar przeterminował się, butelka
    rozbiła się itp). Cenę zakupu netto bierzesz z faktury zakupu (dobrze jest
    podać nr, datę). Taki dokument księgujesz ze znakiem "-" (lub na czerwono -
    inna nazwa "na Indianina" - panienki z US to lubią :-)) w kolumnie "zakup
    towarów handlowych" i w następnej pozycji księgujesz to samo w kolumnie
    "koszty pozostałe" - oczywiście ze znakiem "+". Jak widzisz podatkowo nic
    się nie zmienia, ale jeśli przed taką operacją chciałbyś obliczyć marżę
    średnią - to wyjdzie Ci ona błędna. Po takiej operacji - prawidłowa. I
    jeszcze coś : lektury UoPDoOF, rozporządzenie o prowadzeniu KPiR i kilka
    innych przepisów - albo usługi biura podatkowego (charakter Twojego pytania
    uzasadnia ostatnią sugestię - będzie taniej niż sankcje fiskalne - których
    Ci nie życzę).
    Jeśli nie jesteś właścicielem, a pracownikiem - zwolnij się natychmiast -
    zanim właściciel wyrzuci Cię z "wilczym biletem" - art. 52 KP.
    Andrzej R.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1