-
Najem prywatny czy firmowy? Nie decyduje podatnik a okoliczności
... lokal gastronomiczny jest miejscem do prowadzenia działalności gospodarczej, nie jest/nie był również wykorzystywany w celach osobistych Wnioskodawczyni. Cechą charakterystyczną działalności gospodarczej jest również jej ukierunkowanie na zbyt, na zaspakajanie potrzeb osób trzecich – w opisanym przypadku – osoby wynajmującej lokal gastronomiczny ...
-
Organizacja wesela z dwiema stawkami VAT
... w interpretacji indywidualnej z dnia 02.02.2017 r. nr 1462-IPPP1.4512.1083.2016.2.MP. Jakie wątpliwości wyjaśnił organ podatkowy? Wnioskodawczyni prowadzi lokal gastronomiczny. Świadczy ona kompleksowe usługi organizowania w nim różnego rodzaju imprez okolicznościowych, jak chociażby wesela, komunie, studniówki itp. (sklasyfikowanie pod PKWiU ...
-
Obiad z kontrahentem to koszty firmy?
Dnia 1 czerwca 2010 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy (dalej "WSA") wydał precedensowy wyrok, w którym uznał, że wydatki na poczęstunek podany podczas spotkania z kontrahentem (tzw. wydatki gastronomiczne), mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów bez względu na to, czy spotkanie miało miejsce w siedzibie podatnika, czy w ...
-
Napiwki a podatek VAT
... i usług, jako suma pieniędzy adresowana i przekazana na rzecz pracownika bezpośrednio świadczącego obsługę nagrodzoną napiwkiem – nie stanowi dla podatnika prowadzącego lokal gastronomiczny obrotu będącego podstawą opodatkowania podatkiem od towarów i usług w myśl art. 29 ust. 1 ustawy. W konsekwencji wskazany przez klienta pracownik Wnioskodawcy ...
-
Kasy fiskalne - kiedy wydrukować raport dobowy?
... wyjaśnił urząd skarbowy? W skierowanym do organu podatkowego zapytaniu podatnik wyjaśnił, że prowadzi punkt gastronomiczny, który otwarty jest codziennie od godziny 12 do ostatniego klienta. Występują zatem sytuacje, że lokal ten jest zamykany po północy dnia następnego. Podatnik wystąpił zatem z zapytaniem, czy w takich ...