Napoje dla pracowników a podatek dochodowy
2009-10-02 11:38
Przeczytaj także: Woda dla pracowników a podatek dochodowy i VAT
OdpowiedźDla pracowników zatrudnionych stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca powinien zapewnić nieodpłatnie, odpowiednie napoje (i posiłki), jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych (art. 232 Kp).
Napoje przysługujące ze względów profilaktycznych, są wydawane według kryteriów określonych w przepisach wykonawczych. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Stanowiska pracy, na których pracownicy powinni otrzymywać napoje profilaktyczne oraz szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładową organizacją związkową. Jeśli w zakładzie nie działają związki zawodowe, to po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Ważne orzeczenie
Obowiązek zapewnienia pracownikom profilaktycznych posiłków i napojów dotyczy tylko tych pracowników wykonujących pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, którzy są zatrudnieni na stanowiskach określonych w trybie § 5 rozporządzenia z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279) jako dające prawo do takich świadczeń.
Wyrok NSA z 10 kwietnia 2001 r., sygn. akt SA/Bk 178/01
Czy świadczenia na rzecz pracowników są zwolnione od podatku dochodowego?
Wartość wody lub innych napojów zapewnionych pracownikom korzysta ze zwolnienia od podatku dochodowego od osób fizycznych. Zgodnie bowiem z art. 21 ust. 1 pkt 11 updof, wolne od podatku dochodowego są świadczenia rzeczowe, przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw.
Wartość świadczenia na rzecz pracowników nie stanowi także podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ani na ubezpieczenie zdrowotne.
Podstawa prawna:
- art. 15 ust. 1 ustawy z 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz.U. z 2000 r. nr 54, poz. 654 ze zm.),
- art. 21 ust. 1 pkt 11, pkt 11b ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz.1 76 ze zm.),
- rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.),
- rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279).
Miesięcznik Koszty w Firmie. W jednej publikacji znajdziesz rozwiązania dotyczące rozliczania kosztów w firmie z punktu widzenia 3 dziedzin: podatków dochodowych, VAT, ustawy o rachunkowości.
![Posiłki (profilaktyczne) dla pracowników w podatku dochodowym [© mertcan - Fotolia.com] Posiłki (profilaktyczne) dla pracowników w podatku dochodowym](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/napoje/Posilki-profilaktyczne-dla-pracownikow-w-podatku-dochodowym-142621-150x100crop.jpg)
oprac. : Koszty w Firmie