Usługi cateringowe a ryczałt ewidencjonowany
2008-12-23 08:13
Przeczytaj także: Kucharz może prowadzić firmę z 3% ryczałtem ewidencjonowanym
Jakie wątpliwości wyjaśnił organ podatkowy?W zapytaniu podatnik wskazał, że zamierza w najbliższym czasie rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej na własne nazwisko lub w formie spółki w zakresie świadczenia usług cateringowych, tj. usług przygotowania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (symbol PKWiU ex 55.5 z 1997 r., symbol PKD 5621.Z z 2007 r.). W ramach tej działalności będą sprzedawane nie tylko posiłki przygotowane we własnym zakresie, ale także dalsza odsprzedaż w stanie nieprzetworzonym wszelkiego rodzaju towarów w postaci gotowych posiłków, napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz pozostałych artykułów spożywczych i niespożywczych, dostarczane w miejsca i w czasie wyznaczone przez klientów, zgodnie z zawieranymi uprzednio umowami o świadczenie usług cateringowych. Podatnik zamierza wybrać ryczałt ewidencjonowany jako formę opodatkowania. W związku z tym zadał pytanie, jakie stawki tego podatku będą miały zastosowanie do poszczególnych przychodów ze sprzedaży w zakresie świadczenia usług cateringowych? W przedmiotowej sprawie organ podatkowy zajął następujące stanowisko:
„(…) Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 20 listopada 1998 roku o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. Nr 144, poz. 930 ze zm.) opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody osób fizycznych z pozarolniczej działalności gospodarczej, o których mowa w art. 14 ustawy o podatku dochodowym, w tym również, gdy działalność ta jest prowadzona w formie spółki cywilnej osób fizycznych lub spółki jawnej osób fizycznych.
Przepisy ww. ustawy przewidują stosowanie zróżnicowanych stawek ryczałtu, w zależności od zakresu prowadzonej przez podatnika pozarolniczej działalności gospodarczej.
W myśl art. 12 ust. 1 pkt 3 lit. b) ww. ustawy ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 8,5% przychodów z działalności usługowej.
W myśl art. 4 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy „działalność usługowa” to pozarolnicza działalność gospodarcza, której przedmiotem są czynności zaliczane do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm.), wydanym na podstawie art. 40 ust. 2 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej (Dz. U. Nr 88 poz. 439 ze zm.), z zastrzeżeniem zawartym w pkt 2 – definiującym działalność gastronomiczną i pkt 3 definiującym działalność usługową w zakresie handlu.
Przy czym powołane powyżej przepisy na mocy § 2 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 89, poz. 844 ze zm.) stosuje się do dnia 31 grudnia 2008 roku do celów opodatkowania podatkiem dochodowym od osób prawnych, podatkiem dochodowym od osób fizycznych oraz zryczałtowanym podatkiem dochodowym w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych oraz karty podatkowej.
oprac. : Ministerstwo Finansów