Napoje dla pracowników a koszty i przychody podatkowe
2008-03-18 14:02
Przeczytaj także: Posiłki (profilaktyczne) dla pracowników w podatku dochodowym
Koszty pracodawcyNie ma najmniejszych wątpliwości co do uznania za koszt uzyskania przychodu wydatków na zakup napoi dla pracowników, jeżeli pracodawca został do takich zakupów zobligowany przez przepisy w zakresie BHP. W art. 232 kodeksu pracy ustawodawca wskazał, że pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Na podstawie tego przepisu zostało wydane także rozporządzenie rady ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60 poz. 279), w którym to ustawodawca wskazał, kiedy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych posiłków i napoi. I tak musi on zapewnić odpowiednie napoje pracownikom przy np. pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC, pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, czy na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC. Napoje powinny być pracownikom zapewnione w ilościach zaspokajających ich potrzeby.
Dodatkowo na podstawie § 112 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (DzU z 2003 r. nr 169, poz. 1650), pracodawca ma obowiązek zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych zapewnić oprócz wody, inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Co jednak w sytuacji, gdy przepisy takiego obowiązku na pracodawcę nie nakładają?
Sytuacja nie jest taka oczywista, gdy przepisy nie zobowiązują podatnika do zaopatrywania w odpowiednie napoje (poza wodą zdatną do picia – tą pracodawca powinien zapewnić wszystkim pracownikom, co wynika z § 112 rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów BHP). Komplikuje się jeszcze bardziej, gdy kupuje on pracownikom artykuły spożywcze, takie jak kawa, herbata, cukier czy śmietanka. Nie oznacza to jednak, że pracodawca takich wydatków nie zaliczy do kosztów podatkowych.
oprac. : Krzysztof Skrzypek / eGospodarka.pl