Usługi cateringowe = odliczenie VAT?
2008-02-14 08:02
Przeczytaj także: Czy VAT od usług cateringowych podlega odliczeniu?
W myśl art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT obniżenia kwoty (lub zwrotu różnicy) podatku należnego nie można zastosować w przypadku nabycia usług noclegowych i gastronomicznych. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy firma świadczy usługi turystyki (nieopodatkowane od marży) lub nabywa gotowe posiłki przeznaczone dla pasażerów - jeśli świadczy usługi przewozu osób.Jeśli jednak podatnik nie świadczy ww. usług, co do ogólnej zasady odliczyć tego podatku w stosunku do takich usług nie może. Są od tej reguły jednak pewne odstępstwa.
W praktyce wielu księgowych ma wątpliwości, czy ograniczenie zawarte w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT dotyczy tylko usług gastronomicznych, czy też obejmuje także usługi podawania napojów oraz działalności stołówek i dostarczania posiłków na zewnątrz - tzw. catering. Warto zwrócić uwagę na to, że identyfikacji usług na potrzeby VAT należy (na podstawie art. 8 ust. 3 uptu) dokonać w oparciu o PKWiU. W tej właśnie klasyfikacji, w dziale 55 „Usługi hoteli i restauracji”, ustawodawca sklasyfikował pod symbolem PKWiU 55.3 „usługi gastronomiczne”. Natomiast usługi stołówkowe i usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych sklasyfikowane zostały w grupowaniu PKWiU 55.5. W dziale 55 „usługi hotelarskie i gastronomiczne” wyróżnia się obok usług gastronomicznych również „usługi cateringowe” (PKWiU 55.52.1).
Z PKWiU wynika zatem, że usługi cateringowe nie są uważane za usługi gastronomiczne, ale za usługi przygotowania i dostarczania posiłków. Oznacza to, iż ograniczenie w odliczaniu VAT, wynikające z art. 88 ust. 1 pkt 4 uptu, nie ma zastosowania do nabycia posiłków w ramach usługi cateringu. Dlatego też z faktur dokumentujących nabycie tego typu usług można zasadniczo odliczać VAT w pełnej wysokości. Pamiętać jednak należy, iż aby poprawnie odliczyć VAT, trzeba wiedzieć, jak odróżniać usługi cateringowe od usług gastronomicznych.
W wyjaśnieniach do PKWiU ustawodawca definiuje usługi cateringowe jako usługi dostarczania posiłków do odbiorców zewnętrznych. Zgodnie natomiast ze słownikiem języka polskiego PWN, catering jest to usługa polegającą na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw lub na organizacji przyjęć. Oznacza to, iż usługi cateringowe tym różnią się przede wszystkim od usług gastronomicznych, iż inne jest miejsce spożycia posiłków przygotowanych przez usługodawcę. Zatem z usługą gastronomiczną mamy do czynienia wtedy, gdy posiłek jest podany w miejscu, w którym jest on przyrządzany (np. restauracja). Natomiast usługa cateringu ma miejsce wówczas, gdy posiłki są dostarczane w miejsce przez nabywcę wskazane (np. do siedziby firmy).
Oznacza to, iż jeśli podatnik zdecyduje się zorganizować np. Wigilię firmową w restauracji, to z faktury dokumentującej tę czynność nie odliczy VAT. Jeśli natomiast „impreza” odbędzie się w siedzibie firmy bądź np. w plenerze - z faktury za catering będzie można - oczywiście po spełnieniu szeregu innych warunków przewidzianych do odliczenia - podatek naliczony odliczyć.
Poradnik „VAT w praktyce” to serwis informacyjny, w którym zawsze znajdziesz aktualne informacje, porady.
oprac. : VAT w praktyce