Jaka stawka VAT na catering?
2006-11-09 09:40
Przeczytaj także: Jaka stawka VAT na catering?
Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców (catering) klasyfikowane jest na gruncie PKWiU jako świadczenie usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU 55.52). Usługi takie są (na podstawie § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług, Dz.U. nr 97, poz. 970 z późn. zm.), opodatkowane obniżoną stawką 7%.Stawki tej nie stosuje się do:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%;
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
W zakresie, w jakim dostarczane posiłki składają się z takich towarów, należy stosować stawkę podstawową 22%.
Podstawa prawna: § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 97, poz. 970 z późn. zm.).
„Portal FK” to serwis umożliwiający indywidualne konsultowanie swoich wątpliwości w zakresie podatków dochodowych, VAT, rachunkowości i ZUS. Możesz zadać pytanie z danej dziedziny.
oprac. : Portal FK