eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPodatkiAktualności podatkoweSprzedaż z food trucka z wyższą stawką podatku

Sprzedaż z food trucka z wyższą stawką podatku

2016-08-03 13:50

Sprzedaż z food trucka z wyższą stawką podatku

Sprzedaż z przyczepy gastronomicznej z wyższą stawką podatku © gustavofrazao - Fotolia

Ministerstwo Finansów 24 czerwca 2016 r. rozstrzygnęło jak właściwie określać towary, które powinny być objęte obniżoną stawką VAT. W prawidłowym określeniu obowiązującej stawki VAT przedsiębiorcom pomoże Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU).

Przeczytaj także: Stawka VAT na dania i posiłki w placówkach gastronomicznych

Ministerstwo wskazuje, czy dana czynność gastronomiczna będzie zaliczana do klasy PKWiU 10.85 (Gotowe posiłki i dania), czy do działu PKWiU 56 (Usługi związane z wyżywieniem).
Podstawowym kryterium jest jednak określenie, czy dany produkt jest zaliczany do bezpośredniego spożycia od razu po zakupieniu, czy też mówimy o produkcie np. zamrożonym i przygotowanym do sprzedaży itp.

Na właściwą klasyfikację nie będzie miała wpływu sprzedaż produktów w zestawach ani czynniki takie jak: dostępność naczyń i sztućców w punktach sprzedaży, przeznaczenie produktów do spożycia na miejscu bądź na wynos, występowanie w punktach sprzedaży stolików i krzeseł, umiejscowienie punktów sprzedaży w miejscach ogólnodostępnych, obecność toalet i szatni, klimatyzacja czy ogrzewanie. Ministerstwo odnosi się zatem do okoliczności, które dotychczas w praktyce interpretacyjnej (organów i sądów) stanowiły podstawę rozstrzygnięcia merytorycznego.

Nowa interpretacja Ministerstwa wskazuje, że posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które przeznaczone są do bezpośredniego spożycia, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT, gdyż nie klasyfikują się do PKWiU 10.85.1 (Gotowe posiłki i dania). Zostają one opodatkowane 8% stawką podatku na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie stawek VAT. A do wyjątków wskazanych w tej pozycji załącznika zastosowanie znajdzie 23% stawka VAT.

fot. gustavofrazao - Fotolia

Sprzedaż z przyczepy gastronomicznej z wyższą stawką podatku

O stawce VAT dla dostawy produktów do spożycia nie decyduje to, czy lokal udostępnia miejsca siedzące, stoliki, toaletę czy nawet sztućce.


Wydanie interpretacji ogólnej nie nakazuje określonego zachowania, tym samym podatnicy mogą inaczej interpretować przepisy i bronić swoich racji. Niemniej w praktyce za taką interpretacją (a więc dokonaną przez Ministerstwo Finansów) podążają organy podatkowe w swoich indywidualnych rozstrzygnięciach. Jeśli jednak jakiś przedsiębiorca dotychczas realizował obowiązki zgodnie z dokonaną wykładnią Ministerstwa lub był przekonany o takim rozwiązaniu, będzie teraz mógł to zrobić bez obaw. Interpretacja ogólna zabezpiecza bowiem podatników w zakresie, w jakim przy wystąpieniu wskazanego stanu faktycznego, podatnik zastosował się do takiej interpretacji. Tym niemniej należy zauważyć, iż wydanie interpretacji ogólnej ma w tym wypadku ograniczyć stosowanie niższej stawki przez podatników, a tym samym powinno pośrednio wpływać na wyższą cenę dla ostatecznego konsumenta.

*Interpretacja ogólna wydana przez Ministra Finansów z dnia 24 czerwca 2016 r., sygn. PT1.050.3.2016.156

Piotr Ryniewicz, Wojciech Kosarzecki, Impel Business Solutions

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć urząd skarbowy lub izbę skarbową.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: